Kakaós csiga
2019.10.01. 13:12, Aemy
Gyerekkorom egyik meghatározó eleme
Nem volt könnyű gyerekkorom. Egy nagy családba születtem, ahol Sam és én voltunk a legkisebbek (ugye ikrek vagyunk). Kései gyerekekként születtünk, így ránk már nem jutott annyi idő, mint a többiekre. Talán emiatt sosem volt igazán jó kapcsolatom anyuval. Vagy csak azért, mert ő mindig irányításmániás volt. Most meg aztán végképp, holott már rég felnőttünk mind. De ennek ellenére mégis hálás vagyok, mert kertes házban cseperedtünk, és kizárólag házi kosztot ettünk és ittunk: kert, haszonállatok, pince, saját bor és füstölt szalonna, saját hús és még sorolhatnám...
Leginkább ez az ami megmaradt, hogy mindig együtt sütöttünk és főztünk. Ez volt szinte az egyetlen közös program anyuval. És most anyaként igyekszem a házi koszt szeretetét átadni a csemetémnek. Így szorgosan főzök és sütök itthon, férjecském nagy örömére. Tegnap este a kakaós csiga került terítékre, és igyekszem pont olyan finomra és puhára csinálni, mint amilyennek emlékszem rá. Persze szkeptikus vagyok magammal, és még sütnöm kell párszor hogy elérjem
azt a minőséget, de igyekszem és ez a fontos.
A receptet és az elkészítést lejjebb olvashatjátok:
Itt nem a gyorsaság a mérvadó, ennek a sütésére egy fél nap rámegy. De megéri nagyon!
Tészta:
0.5 kg finomliszt
2.5 dkg friss élesztő (felfuttatva a meleg tejben)
1 db tojás
2.5 dl tej
5 ek cukor (csapott)
7 dkg vaj
1 csipet só
Töltelék:
100 g cukrozatlan kakaópor
100 g porcukor
100 g vaj
A tészta összes hozzávalóit (a felfuttatott élesztővel a tejben) stb. összegyúrjuk alaposan, míg egy szép tésztát nem kapunk. Én ezután kelesztem 1-2 órát. Ezután kinyújtjuk 1 cm vastagra, megkenjük az olvasztott vajjal és beszórjuk jó vastagon a kakaó és cukor egyvelegével. Hagyjuk állni, hogy a vaj benedvesítse a rajta lévő cukrot és kakaót. Majd kb 20 perc múlva tekerjük fel. Kelesszük még egy órát, vágjuk fel és tegyük vajazott tepsibe. Kenjük meg cukrozott tojással a csiguszok tetejét, és kelesszük még 1-2 órát. Jöhet a sütés 180 fokon, kb 35-45 perc alatt szépen megsülnek. Jó étvágyat!